· 

Gietvloer; welke kies ik?

Een gietvloer wordt vloeibaar aangebracht in je woning.

 

Er zijn grofweg vier categorieën gietvloeren; de betonvloer, de epoxyvloer, de polyurethaan (PU) en stuc deco. En in die vier categorieën vind je ook weer allerlei gradaties.

 

Vandaag meer over de Epoxy en de Polyurethaan (PU)-gietvloer.

 

De epoxy is een van de goedkoopste gietvloeren. Het is een harde vloer, die veel in de industrie gebruikt wordt. Hij is slijtvast en dus perfect voor garages, maar ook in je bedrijf of huis.

Deze vloer kan worden gegoten op elke ondergrond die droog en stabiel is. Een groot nadeel is dat deze vloer minder geschikt is voor vloerverwarming dan bijvoorbeeld de PU-vloer. Ook overbrugt de vloer geen scheuren, de PU-vloer kan dit wel.

Wat wel fijn is aan de epoxy-vloer is dat je deze met een nieuwe vernislaag weer als nieuw krijgt. Je kan hem strak, egaal of gewolkt laten aanbrengen. Ook kan je de vloer laten mengen met glitters, metaaldeeltjes of met terrazzo. Tot dusver de epoxy-vloer.

 

De PU (Polyurethaan)-gietvloer is een kunstharsvloer die zacht aan voelt. Hij is blijvend elastisch en naadloos, waardoor je minder kans hebt op scheurvorming. De PU-vloer kan op elke harde, stabiele ondergrond worden aangebracht en kan goed op vloerverwarming.

Je kan kiezen uit veel kleuren. Vaak geeft deze vloer een monotoon, effen en strakke uitstraling. Je kan ook een gewolkt effect kiezen bij het aanbrengen, of bijvoorbeeld een betonlook. De PU-vloer heeft minder keuze in afwerkingen dan de Epoxy-vloer en is wel wat gevoelig voor krassen.

Voordelen van deze vloer zijn onder andere dat hij geluiddempend is, vloeistofbestendig en erg hygiënisch. Na een aantal jaren kan je ook bij de PU-vloer een nieuwe vernisbeurt laten aanbrengen.

 

Wat betaal je ongeveer voor een epoxy- of PU-gietvloer? Over het algemeen geldt; des te meer vierkante meters je afneemt, des te goedkoper het wordt. Je moet rekenen op ongeveer €60,- à €90,-per vierkante meter, als je minimaal 75m2 afneemt en afhankelijk van de opties.

 

Informeer bij elke verwerker goed uit welke samenstelling de gietvloer bestaat en welke eigenschappen die heeft. Er zijn inmiddels zoveel varianten op de markt, dat je op een website niet snel afleest om welke gietvloer het precies gaat.

 

 Welke vloer past bij jouw bedrijf of huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Lilian (vrijdag, 10 mei 2019 10:20)

  Helder geschreven en handig om te weten inderdaad.

 • #2

  Nienke (dinsdag, 21 april 2020 13:35)

  Helder verhaal! Welke vloer zie je op de foto bij je verhaal? Alvast bedankt!

 • #3

  Marsha (dinsdag, 21 april 2020 13:44)

  Hoi Nienke, bedankt voor je mail. Deze foto is genomen in de showroom van Gietvloer Garant in Haarlem. Uit m'n hoofd is dit een cementgebonden gietvloer.

 • #4

  Carlijn Wattel (vrijdag, 04 september 2020 20:58)

  Herstellen / vernieuwen jullie ook oude hoogglans epoxy vloeren?